Tahniah Kepada Mohd Amar Kerana Dianugerah Darjah KebesaranPENGERUSI Jawatankuasa Penerangan, Pendidikan Sains dan Teknologi, Mohd Amar Nik Abdullah, 47 (foto) hari ini menerima anugerah darjah kebesaran, Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (DKJMK) yang membawa gelaran Dato' daripada Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra Almarhum Sultan Yahaya Petra.

Anugerah itu di sampaikan hari ini pada majlis adat istiadat sempena hari ulang tahun Hari Keputeraan Sultan Kelantan ke-59. Majlis berlangsung di Balai Besar, Kota Bharu.

Mohd Amar yang juga Adun Panchor, Pengkalan Chepa merupakan penerima tunggal darjah kebesaran dari kalangan ahli politik Kelantan pada hari keputeraan Sultan Kelantan kali ini.

Mohd Amar salah seorang anggota Exco yang menjadi kesayangan Menteri Besar, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat merupakan anak pemimpin terulung Pas Kelantan yang sezaman dengan Nik Aziz, Nik Abdullah Arshad yang juga kawan dan guru politik Mursyidul Am Pas itu.

Bintang politik Mohd Amar mula menyerlah ketika beliau menjadi ahli Parlimen Pengkalan Chepa sebagai mengganti ayahnya yang berundur dari politik pada tahun 1995. Di kalangan pemimpin pelapis Pas Kelantan beliau dikata tokoh yang benar-benar mengetahui mengenai suka duka perjuangan Pas Kelantan sebab beliau mengikut jejak ayahnya sejak kecil lagi.

Tahun 1999 Mohd Amar dibawa balik bertanding di DUN Panchor untuk membantu kepimpinan Menteri Besar, Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan dilantik menjadi salah seorang Exco. Pengembalian itu juga sebagai persiapan untuk mendedahkan Mohd Amar dengan seluk belok kepimpinan peringkat negeri.

Dalam hierarki Pas Kelantan beliau merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAs Kelantan bersama Ahmad Yaacob, Timbalan Menteri Besar Kelantan.

Mohd Amar seorang pemimpin pelapis yang suka merendah diri dan bekerja dalam senyap. Beliau juga tidak menggemari kepada publisiti melebih-lebih, malahan publisiti mengenai dirinya seakan langsung tidak ada ini menyebabkan sesetengah orang tidak pernah merasai kehadirannya.

Mohd Amar juga merupakan gandingan dengan seorang lagi Exco yang bertindak sebagai membantu Nik Aziz untuk merancang pembangunan sosial dan kebajikan rakyat, iaitu Takiyuddin Hassan (Datuk).

Penerimaan darjah kebesaran hari ini yang membawa gelaran Dato' membuktikan kepimpinan dan ketokohan Mohd Amar sebagai pemimpin selepas Nik Aziz diikhtiraf. Tahniah kepada Mohd Amar.mso

No comments

Powered by Blogger.