BUKIT SELAMBAU : Sharizat Dah Pun Mula Mengigau


Ketua Wanita UMNO yan baru dipilih, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menyatakan bilangan calon Bebas yang ramai mengemukakan pencalonan bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau, sebagai petanda kehancuran Pakatan Rakyat.

Katanya, sebilangan besar daripada calon Bebas itu adalah serpihan penyokong yang kecewa dengan pemerintahan pakatan pembangkang di negeri ini selama setahun.

Sedang yang sebenarnya calon-clon Bebas yang bertanding adalah terdiri dari bekas pemimpin-pemimpin dan ahli UMNO dan juga kelompok MIC yang tak berpuashati terhadap kepimpinan parti mereka.

Seorang calon Bebas yang menggunakan simbol jam loceng, Abdul Rahim Abu ialah bekas ahli Umno Bahagian Bukit Gelugor. Seorang lagi calon Bebas, Mejar (B) Anuar Abd Hamid yang menggunakan simbol telefon adalah bekas Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Merbok yang merupakan pengikut setia Tun Dr Mahathir. Beliau berkata:

"Saya ikut Dr Mahathir keluar parti pada 2008. Kalau Dr Mahathir masuk, saya sedia mempertimbang untuk tarik diri," katanya yang sudah 20 tahun berkecimpung dalam arena politik.

Kini setelah UMNO melihat dengan penajaan bilangan calon Bebas yang ramai akan hanya menyebabkan undi UMNO yang berpecah dan bukannnya Pakatan Rakyat, maka telah diusahakan untuk mempastikan calon-claon ini menarik diri.

Abdul Rahim berkata beliau sedang mempertimbangkan secara serius kemungkinan menarik diri berikutan ada beberapa calon keturunan Melayu bertanding atas tiket Bebas pada pilihan raya kecil itu.

Dengan alasan tidak mahu undi Melayu terpecah, beliau menyatakan kesediannya untuk berkompromi dengan beberapa calon keturunan Melayu lain sebelum membuat keputusan itu dalam tempoh tiga hari.

Katanya, beliau sedia bertanding mahupun menarik diri dari pilihan raya itu bagi memastikan kawasan berkenaan diwakili Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) di kalangan keturunan Melayu.

"Untuk orang Melayu, saya sedia buat apa saja. Saya sanggup bertanding dan memperjuangkan nasib orang Melayu dan saya juga sedia memberi laluan kepada orang Melayu lain. saya tiada kepentingan apa-apa," katanya.

Ini menunjukkan bahawa terdapat perpecahan di dalam Barisan Nasional sendiri yang sebenarnya terdapat ahli UMNO yang tidak berpuashati dengan langkah UMNO menyerahkan kerusi Bukit Selambau kepada MIC.

Justeru itu ramai melihat kenyataan Shahrizat hanya untuk menutup helah UMNO-BN yang telah tersilap langkah mengaturkan konspirasi meletakkan calon-calon Bebas yang ramai sehingga akhirnya akan memecahkan undi BN sendiri di Bukit Selambau.

"Lebih baik beliau berusaha untuk mendapatkan semula kerusi Lembah Pantainya jika mampu yang telah terlepas ke tangan seorang pemimpin PKR yang jauh lebih muda darinya dari sibuk menyalak di tempat orang," tempelak seorang penduduk Bukit Selambau yang ditemui.

"Namun percayalah, takkan mampu Shahrizat mendapatkan semula Lembah Pantainya kerana rakyat seluruh negara sedang di dalam peringkat menghantar UMNO dan BN ke kuburan," tambahnya.

http://greenboc.blogspot.com/2009/03/bukit-selambau-sharizat-dah-pun-mula.html

No comments

Powered by Blogger.