Ya Allah menangkanlah PAS di Bukti Gantang!

Suasana di sekitar padang Esplanade berhadapan Wisma Perbandaran Taiping pagi tadi sungguh meriah. Ternyata Taiping, bandar lama yang bersejarah itu menjadi tumpuan para pemerhati politik dan penyokong kedua-dua parti khasnya BN dan Pakatan Rakyat pagi tadi kerana di sanalah berlaku proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil parlimen Bukit Gantang.

Calon PAS Dato Ir Nizar Jamaluddin akan berhadapan dengan calon BN-UmnoIsmail Saffian dan calon Bebas Kamarul.

gambar MStar
Para penyokong BN berhimpun di sebelah sana padang berhampiran Kem 9 Rejimen Renjer manakala penyokong PAS-PR berhimpun di sebelah sini padang berhampiran bukit yang menempatkan kediaman rasmi Pegawai Daerah. Malang bagi BN tempat mereka menghadapi matahari naik manakala tempat PAS terlindung redup oleh bukit dan pohon-pohon di sekitanya. Kata sahabat-sahabat kita di sana, pengundian untuk tempat berhimpun sahaja sudah memenangkan PAS.

Saya melihat kehadiran penyokong PAS-PR pagi tadi begitu meriah dan besar sekali. Kawan-kawan dari bangsa Tionghua dan India tidak segan-segan mengenakan t-shirt, lencana PAS selain simbol DAP dan PKR bagi menyatakan sokongan terbuka masing-masing. Bermula dari awal pagi jumlah yang berada di sebelah PAS besar bilangannya dan menghampiri jam 11 pagi ia sudah membusung padat dengan bukit berdekatan seakan “grandstand” stadium penuh dan sendat dengan penyokong-penyokong kita yang sama-sama sabar dan berdisiplin menunggu pengumuman SPR kira-kira jam 11.20 pagi untuk mengesahkan penerimaan kertas dan pertandingan antara ketiga-tiga pihak.

Bendera bulan hijau putih meriah terkibar dan para penyokong tidak penat bersorak, bertakbir, bersama-sama. Kalau bilangan penyokong menjadi kayu pengukur, PAS menang berlipat-kali ganda.

Calon PAS diiringi masuk ke dewan oleh pimpinan PAS yang diketuai Presiden Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang, Timbalan Presiden Ustaz Nasharuddin dan lain-lain pimpinan PR.

Di tempat para penyokong kita berhimpun saya sempat berjumpa dan berbual dengan AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad, yang sibuk melayan kehadiran melaut rakyat jelata. Saya sempat berbual panjang dan minum pagi dengan seorang lagi AJK PAS Pusat Ustaz Dato Abu Bakar Chik. Terserempak juga dengan ramai pimpinan dan rakan-rakan lain. Tidak ketinggalan EXCO, ADUN dan MP PAS Selangor antaranya Iskandar Samad, Dr Halimah, Dr Shafee, Khasim Abd Aziz, Dr Rani, Khalid Samad dan lain-lain. Juga ada di sana tokoh veteran kita Ustaz Hassan Shukri. (Ini di luar dewan, di dalam pimpinan kanan lain bersama Presiden dan Timbalan Presiden).

Saya dapat merasakan semangat dan keyakinan mereka yang hadir pagi tadi terhadap kemampuan calon kita, namun semangat dan keyakinan sahaja tidak boleh membawa kejayaan tanpa kerja kuat yang mampu mempengaruhi pemikiran dan selera majoriti pengundi.

Kita perlu bekerja kuat dengan penuh disiplin, mengikut arahan parti pada setiap waktu dan ketika. Kerja kita memujuk dan meyakinkan rakyat, bukannya berkasar dan agresif yang tidak akan membawa sebarang hasil. Ini bukannya tempat untuk melepaskan geram atau menunjukkan bongkak, itu bukan amalan kita.

Selain itu jangan putus-putus berdoa dan bermunajat kehadrat allah swt, moga-moga kerja ikhlas dan niat baik kita ini memperoleh barakah dan redha Allah swt.

Ya Allah menangkanlah PAS di Bukti Gantang!

(Insyallah mudah-mudahan begitu juga di Bukit Selambau dan Batang Ai) roslan sms

No comments

Powered by Blogger.