ASAM PEDAS AYAM

Asam Pedas Ayam


Sedapnya asam pedas ayam, dengan bau harum daun kesom, hangat dengan aroma lada hitam, rasa masam2 pedas kuahnya, kelembutan sayur terung dan kerangupan sawi jeruk yang menjadi salah satu pelengkap dalam masakan asam pedas ayam ala2 Johor ini. Meskipun ada sedikit suntikan "peranakan" ianya tetap melambangkan keaslian orang2 Melayu kita. Sesuai untuk dimakan bersama nasi dan roti....Makan dengan nasi hangat masa berbuka bersama ulam petai..aduhh boleh pingsannn!!!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam kampung, dipotong 16 bahagian (ayam daging pun boleh)
1 biji terung bulat besar
1 pokok sawi jeruk, rendam dalam air sejuk
2 genggam daun kesom
1 1/2 cawan jus asam jawa
1 1/2 cawan cili kisar
Garam dan secubit gula
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia tua*
3/4 inci kunyit hidup*
1/2 inci lengkuas*
3 biji buah keras*
1 1/2 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk lumat2)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Terung dibuang sedikit kulitnya, kerat 2 setiap belahan. Sawi jeruk, dipotong sederhana besar dan rendam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (nak real lagi, guna belanga tanah). Tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul rata, biar ayam kecut sedikit bersama rempah2 tadi.
  3. Tuang air secukupnya (anggaran 1500ml, sebab ayam kampung lambat empuk). Renih hingga ayam 3/4 lembut, masukkan sawi jeruk (toskan dulu) dan terus memasak hingga ayam lembut.
  4. Masukkan terung dan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula sebagai pemangkin rasa. Biar mendidih hingga terung lembut, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man...
sumber

No comments

Powered by Blogger.