Hadi: Muhasabah diri bagi tambah keyakinan rakyat

SHAH ALAM 30 Nov – Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mahu Negeri Pakatan Rakyat (Pakatan) muhasabah atau memeriksa kelemahan dan kekuatan diri bagi membetulkan kesilapan dan menambah keyakinan rakyat negeri lain terhadap kepimpinan Pakatan.

Katanya, usaha meneruskan kesinambungan kejayaan mereka mentadbir negeri dengan baik ini penting agar menjadi kekuatan dalam menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang.

“Seterusnya, marilah kita muhasabah bagi menghadapi pilihan raya akan datang dengan mengambil kekuatan dari perubahan yang telah kita lakukan dalam PRU-12 dengan membina kejayaan itu melalui pencapaian kerajaan negeri yang diperintah Pakatan Rakyat dengan penerusan agenda yang berjaya,” Abdul Hadi berkata demikian ketika membuat ucapan penggulusan Persidangan Menteri Besar dan Ketua Menteri Negeri Pakatan Rakyat di sini, semalam.

Menurut Ahli Parlimen Marang itu lagi, usaha Kerajaan Negeri Pakatan yang berhadapan serangan dan penindasan Kerajaan Pusat sehingga semua perbuatan mereka diperhati teliti dan diperbesar media kawalan Umno-Barisan Nasional (BN) haruslah menjadi kebanggaan.

“Kejayaan Menteri Besar dan Exco untuk bertahan adalah kejayaan yang perlu dibanggakan. Kita menyedari, berdepan dengan demokrasi yang salah, tidak tulen dan tak sama rata sehingga kita berdepan dengan amalan federalisme yang tidak mengikut perlembagaan dan tidak mengikut polisi federalisme yang sebenarnya,” ujarnya.

Beliau turut menyelar sikap segelintir pegawai kerajaan negeri yang bersikap tidak profesional dan melakukan sabotaj kerana memihak kepada BN.

“Dalam masa yang sama, kita berdepan dengan kakitangan kerajaan yang tidak semuanya bertugas secara profesional. Ada antaranya mempunyai semangat kepartaian, yang menjadi duri dalam daging yang tidak melancarkan jentera kerajaan.

“Walau dalam amalan sistem demokrasi, pegawai kerajaan haruslah bekerja di bawah kerajaan parti yang memerintah walau apa kepercayaan yang dianut oleh parti itu. Kadang-kadang kita berhadapan dengan hal seperti ini yang tentu menyebabkan Menteri Besar dan Exco tidak selesa menjalankan tugas mereka,” katanya yang berpengalaman mentadbir Terengganu selepas PRU 1999.

Pakatan berjaya merampas negeri Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Perak pada pilihan raya lalu tetapi kehilangan Perak tahun lepas setelah campur tangan dari Kerajaan Pusat.

No comments

Powered by Blogger.