Sepakat Pakatan Rakyat : Tubuh dana pelaburan

Menteri Besar dan Ketua Menteri Negeri Pakatan Rakyat yang bersidang di Shah Alam pada 29 November 2010 telah berjaya membuat beberapa komitmen penting. Antaranya sepakat di dalam menyedari terhadap amalan Kerajaan Pusat yang semakin menghakis hak-hak negeri di sebalik pembuatan dasar-dasar yang tidak pro-rakyat; menyedari juga keterbatasan kuasa Negeri di sebalik amalan federalisme yang mendiskriminasikan Negeri, dan; menyedari ada beberapa kekangan kuasa dalam berhadapan dengan kuasa Pusat.

Demikian antara kandungan resolusi Persidangan Menteri Besar dan Ketua Menteri Negeri Pakatan Rakyat yang bertemakan ‘Meneruskan Cita-cita Rakyat’ yang dibentangkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, malam tadi.

Pada persidangan yang diadakan sehari dari pagi hingga ke malam telah dihadiri oleh semua menteri besar (Selangor, Pulau Pinang, Kelantan dan Kedah), ahli exco dan pemimpin kanan parti-parti Pekatan Rakyat serta para pegawai kanan negeri dan GLC. Natijahnya amat positif di dalam mempertegaskan beberapa program dan amalan yang dikongsi bersama (common platform).

Menariknya persidangan kali ini ialah pengiktirafan masing-masing modal besar bagi Pakatan Rakyat iaitu memiliki kepemimpinan yang baik dari segi visi dan arah tuju dalam mentadbir Negeri. Bertolak daripada sini, dizahirkan kesepakatan untuk mewujudkan penyelarasan pelaksanaan dan perkongsian pengalaman serta pewujudan jawatankuasa bersama demi pembangunan negeri dan kemajuan rakyat.

Inilah titik keyakinan rakyat yang disebut oleh Ustaz Azizan, Menteri Besar Kedah yang menggesa pemimpin Pakatan Rakyat supaya mempertahankan keyakinan rakyat kepada kerajaan negeri yang diperintah. Ini kerana Umno BN sentiasa berusaha untuk memecahkan keyakinan itu dan perpaduan di kalangan komponen Pakatan Rakyat. Kemudian ditegas secara politik oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan, betapa hakikatnya kerja Umno atau BN selalu merangka pecah belah hubungan sesama Pakatan Rakyat yang kononnya PAS diperalat oleh DAP. Sedangkan muncul juga persoalan, adakah Umno alat MCA? Sebenarnya, bagi PAS yang membawa Islam telah dianggap berjaya memperkenalkan Islam kepada DAP!

Resolusi penting

Apa yang penting pada persidangan kali kedua itu, menjanjikan pembentukan sebuah pakatan ekonomi antara Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat, menyediakan persekitaran mesra pelaburan, tidak terlalu birokrasi dan tiada karenah pentadbiran, melaksana apa-apa dasar pembangunan yang boleh disepakati bersama terutama dalam bidang sosial, ekonomi dan politik dan meneruskan penambahbaikan pengurusan dan pentadbiran.

Justeru, Selangor atas sifat negeri yang maju bakal menjadi pemodal kepada rakan-rakan Negeri Pakatan Rakyat lain dalam aspek pelaburan projek ekonomi. Oleh itu suatu resolusi persidangan yang paling signifiken ialah memastikan pelaburan berlaku dalam projek-projek ekonomi, dengan cara Negeri Selangor menyediakan dana pemula (seed money) sebanyak RM10 juta dalam “dana kelab” (club deal).

Mengulas lanjut bagi pembentukan dana pelaburan ini, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid mengulas di dalam pembentangan bertajuk “Ekonomi, infrastruktur dan pelabuiran” telah membuka laluan bertindak ke arah memaju pelaburan ekonomi di Negeri Pakatan Rakyat. Dalam hal ini, Selangor sedia mengambil inisitif melalui GLC masing-masing negeri untuk mengumpul pelaburan luar menerusi “dana kelab” (club deal) untuk membiayai projek-projek di Negeri-negeri Pakatan Rakyat. Inisiatif pemulanya akan diuruskan oleh Syarikat Pelaburan Kerajaan Negeri Selangor (SSIC). Apa yang jelas, kekuatan persekitaran dimiliki Selangor dalam pelaburan ekonomi wajar dijadikan jambatan bagi mengalirkan pembangunan ekonomi yang selari ke Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang.

Atas kekuatan masing-masing Negeri (Selangor dan Pualau Pinang – sektor pembuatan dan pembinaan; Kedah dan Kelantan – sektor pertanian), maka rasionalnya dana pelaburan itu bagi memacu kerjasama ke arah mengoptimumkan kekuatan tersebut.

Semoga Negeri Selangor berupaya mencetus pembinaan rangkaian dan jaringan ekonomi utuh Negeri Pakatan Rakyat. Ambillah semangat dan misi Laksamana Cheng Ho yang berjaya merangkaikan Negara China dengan dunia antarabangsa dalam bidang ekonomi sejak kurun ke-14 lagi. Harapannya, keseimbangan pembangunan Negeri Pakatan Rakyat bakal meningkatkan keyakinan rakyat yang komited dengan akidah perjuangan untuk meneruskan cita-cita rakyat.

http://greencresent-wanibrah.blogspot.com/2010/11/sepakat-pakatan-rakyat-tubuh-dana.html

No comments

Powered by Blogger.