Zulkifli: Pertikai Ketuanan Melayu, Pakatan 3A alami ‘penyakit politik’

Oleh Staf FMT

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kulim-Bandar Bharu Zulkifli Noordin menyifatkan tindakan segelintir orang Melayu yang mempertikaikan institusi Ketuanan Melayu di negara ini sebagai petualang dan pengkhianat kepada bangsa.

Sambil merujuk kepada Pakatan 3A (Anwar, Azizah, Azmin) Zulkifli berkata mereka tidak layak mempertikaikan institusi Ketuanan Melayu dan Raja-raja Melayu semata-mata untuk menutup kemelut parti yang kian hancur.

Katanya, PKR kini mengalami ‘penyakit politik’ yang sanggup melakukan apa sahaja demi menyelamatkan parti politik mereka.

"Pakatan 3A iaitu Anwar, Azizah dan Azmin beserta konco dan balaci mereka telah secara terbuka mempertikai institusi Ketuanan Melayu dan secara terbuka mengisytiharkan untuk memansuhkannya.

"Pendek kata mereka sudah gila kuasa. Dalam menghadapi kemelut parti yang kian hancur, dalam menutup kelemahan peribadi dan ‘penyakit politik’ yang dihadapi, mereka bisa melakukan apa sahaja demi survival politik dan gila kuasa mereka.

Putrajaya "at all cost"

"Putrajaya "at all cost." Menggunakan politik sumbang, pembohongan dan cakap tidak serupa bikin, hanya untuk memahkotakan diri ke Putrajaya," katanya yang dipetik dari blognya.

Katanya, Anwar ketika berada di puncak Umno antara pelopor kepada konsep ketuanan Melayu dan sentiasa dicanang beliau sehingga menjadi agenda besar ketika berada dalam komponen parti Barisan Nasional itu.

Zulkifli turut mendedahkan tentang budaya ‘pink form’ ketika Anwar menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri.

Ramai rakan taulan, kroni dan teman Anwar yang menjadi kaya raya kerana anugerah "pink form" ini. Ini terbukti apabila meletusnya perang kroni pada tahun 1996-1997 di mana Anwar, yang sudah tidak sabar untuk memahkotakan diri sebagai Perdana Menteri, menyerang Tun Mahathir (Mohamad) menggunakan isu kroni dan nepotisma.

"Namun Mahathir membalas dengan mendedahkan senarai rakan, teman dan kroni Anwar yang mendapat limpah rahmat agihan kekayaan negara dari dasar "pink form" yang dipelopori Anwar dengan menggunakan slogan Ketuanan Melayu," dakwa beliau.

No comments

Powered by Blogger.