Negara mula program nuklear 3 dekad lalu

Oleh Nazli Ibrahim

PARLIMEN KUALA LUMPUR: Parlimen diberitahu hari ini bahawa Malaysia pernah memulakan program pembangunan nuklearnya sejak tiga dekad lalu.

Namun program tersebut dihentikan berikutan harga minyak mentah di pasaran ketika itu masih berada pada tahap yang rendah, demikian menurut Ahli Parlimen Tenggara, Halimah Mohd Sadique.

"Kita juga tahu Malaysia pernah memulakan program pembangunan nuklear sejak tiga dekad lalu tapi terhenti dengan alasan kerana pada waktu itu harga minyak mentah murah.

"Sedangkan negara lain yang kita tahu seperti Thailand dan Filipina tetap meneruskan program pembangunan nuklear ini dan telah pun berjaya walaupun berskala kecil pada 1976 dan siap sepenuhnya pada 1984," katanya.

Beliau memberi pandangan agar program pembangunan nuklear yang dicadangkan kerajaan dijalankan segera bagi menjana pendapatan negara.

Ujar beliau, "pada pandangan saya Yang Berhormat Menteri, Malaysia sewajarnya bergerak dengan lebih maju lagi, dengan lebih nyata lagi dalam pembangunan program nuklear.

Jana pendapatan RM12.7 juta

"Kerana kita tahu melalui aktiviti pengkomersialan dan juga pemindahan teknologi nuklear, Malaysia telah pun berjaya menjana pendapatan sebanyak RM12.7 juta iaitu kira-kira 22.3 peratus dari sasaran biaya diri yang diperlukan," jelas beliau.

Beliau berkata kerajaan hari ini dilihatnya teragak-agak dalam usaha membangunkan program nuklear negara dan menyebabkan negara ketinggalan dengan negara-negara Asia lain.

"Saya nak tahu dari YB Menteri, berbanding Thailand, Filipina dan Vietnam, nampak kita seperti teragak-agak dalam usaha membangunkan program nuklear untuk kuasa elektrik ini. Agaknya setakat mana kesungguhan yang dijalankan oleh kerajaan?

"Selain itu, pembangunan reaktor nuklear akan memakan masa paling minima 15 tahun sebelum dapat berfungsi sepenuhnya. Kerana kita tahu pembinaan ini terpaksa melalui banyak peringkat tapisan yang ketat dari segi perundangan dan juga protokol-protokol yang
ada.

Sementara itu, dalam isu berkaitan, negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat (PR) sebelum ini menolak pembinaan reaktor nuklear di negeri masing-masing.

Projek pembangunan nuklear ini bukan sahaja telah mendapat bantahan daripada pemimpin-pemimpin PR, malah beberapa badan bukan kerajaan dilaporkan turut membantah program pembangunan nuklear.

No comments

Powered by Blogger.