Iran negara paling berpengaruh keselamatan serantau

TEHRAN: Republik Islam Iran merupakan sebuah negara paling berpengaruh di Timur Tengah dari segi mewujudkan perseimbangan kepada keselamatan serantau.

"Iran mempunyai seluas 2,000 kilometer pesisiran pantai di sekitar Teluk Parsi dan mengawal selia koridor tenaga dunia," kata IRNA yang memetik Mejar Jeneral Yahya Rahim-Safavi.

Beliau yang merupakan seorang penasihat kanan tentera Pemimpin Revolusi Islam Ayatollah Seyyed Ali Khamenei berkata demikian semalam pada perhimpunan pasukan tentera sukarela Basij di bandar Karaj, barat Tehran.

Beliau berkata Republik Islam sedang berusaha membangunkan politik dan kemampuan strategik pertahanannya untuk melindungi negara itu dan struktur keislamannya.

Rahim-Safavi menekankan bahawa Iran mempunyai hak untuk mengekal keselamatan dan mempertahankan kepentingannya, walaupun terpaksa mengembangkan serangkaian keupayaan pertahanannya bagi menghadapi ancaman dari "musuh Zionis".

Bekas komander Pertubuhan Pertahanan Revolusi Islam itu juga memuji negara Iran kerana sanggup menentang "musuh" dan menggagalkan plot kejahatan mereka.

- GHN/HGL

No comments

Powered by Blogger.