Pakatan Rakyat senada tawan Putrajaya

SHAH ALAM 30 Nov – Penasihat DAP, Lim Kit Siang, menolak tanggapan bahawa Pakatan sudah berkubur dan tidak lagi senada, sebaliknya mereka kini bakal terus erat, terutama selepas terbentuknya Resolusi Persidangan Menteri Besar dan Ketua Menteri Negeri Pakatan Rakyat (Pakatan) yang dilihat sebagai satu ‘turn around’, yang membawa kembali Pakatan ke landasan yang betul bagi menawan Putrajaya.

Datuk Seri Anwar, Tan Sri Khalid, Lim Kit Siang serta para tetamu sedang menjamu selera selepas tamat persidangan

Kit Siang juga menolak tanggapan bahawa Pakatan sudah berkubur dan tidak lagi senada, malah kini mereka bakal terus erat terutama selepas terbentuknya Resolusi Persidangan di Shah Alam ini.

“Kita masih lagi bernyawa dan bersemangat dan merancang untuk terus ke depan dalam perjuangan politik di Malaysia. Saya percaya bahawa persidangan kemuncak ini merupakan peristiwa penting bagi ‘turn around’ Pakatan, ‘turn around’ untuk mengembalikan momentum politik bagi melakukan perubahan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang,” katanya.

Kit Siang berucap pada sesi penggulungan Persidangan Menteri Besar dan Ketua Menteri Negeri Pakatan Rakyat yang berlangsung di Kediaman Pegawai Kerajaan, di Seksyen 7, di sini semalam.

Beliau menyatakan bahawa hanya pertukaran kerajaan dapat menjadikan Malaysia negara demokrasi normal.

Malah menurut Kit Siang, Pakatan perlu menjadi ‘offensive’ dan merampas kembali Perak selain menawan negeri utama seperti Johor, Negeri Sembilan, Pahang serta Sabah dan Sarawak dalam PRU akan datang.

“Hanya jika ada perubahan radikal yang bermakna perubahan kerajaan. Ia boleh jadi transformasi asas yang besar di negara ini dan inilah harapan yang diberi apabila berlaku tsunami politik dua tahun dulu. Untuk pertama kali, rakyat Malaysia melihat kemungkinan perubahan berlaku dan pilihan raya umum depan merupakan saat penting menentukan sama kita dapat menjadi negara demokratik yang normal,” katanya.

Menurut beliau yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur, rakyat perlu melihat tiada perubahan di bawah pemerintahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak walaupun pelbagai program telah diperkenalkan sejak 20 bulan beliau menerajui Barisan Nasional (BN).

“Kita lihat saja laporan berita, setiap hari satu peringatan bahawa keadaan masih tidak berubah walau banyak yang diperkatakan mengenai ‘reform’ dan transformasi, sama ada slogan baru 1 Malaysia Najib atau GTP, rancangan negara untuk perbaiki kehidupan, penuhi standard antarabangsa,” tambahnya bersemangat.

No comments

Powered by Blogger.