Isu Air: MB yakin rakyat Selangor bersama kerajaan negeri

SHAH ALAM, 30 Nov – Kempen ‘Kembalikan Hak Air Selangor’ telah mencecah 50,000 tandatangan rakyat Selangor dan Wilayah Persekutuan, menunjukkan rakyat negeri ini bersama kerajaan dalam menuntut hak air, kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sehubungan itu katanya, perhimpunan pada Ahad, 5 Disember ini akan diteruskan seperti dirancang dan meminta rakyat turun beramai-ramai ke Masjid Negara bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara.

Beliau juga turut menyatakan komitmen untuk hadir mengetuai perarakan tersebut.

“Saya akan turun bersama-sama rakyat untuk berhimpun di Masjid Negara dan jika perlu, rakyat akan bergerak ke Istana Negara untuk serah memorandum untuk minta Yang di-Pertuan Agong beritahu Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) supaya penswastaan air dihentikan.

“Beri peluang kepada rakyat agar diberi harga yang munasabah,” katanya dipetik daripada Harakahdaly.

Himpunan itu merupakan kemuncak siri kempen membantah penswastaan air di Selangor, yang dianjur kerajaan negeri.

Ia juga sebagai desakan agar empat syarikat swasta air dibeli semula dan diletak dalam satu badan milik kerajaan negeri untuk dikawal urus.

Melalui penghapusan penswastaan air, kerajaan negeri menjangkakan tarif air mampu dikurangkan sehingga 12 peratus setahun dan mengekalkan dasar pemberian 20 meter padu air percuma kepada isi rumah.

Jika penswastaan diteruskan, rakyat negeri ini akan menghadapi kenaikan tarif air sehingga 27 peratus.

Sebelum ini, kerajaan Selangor juga telah menghantar notis 14 hari kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) agar memberhentikan Program Tabung Budi kerana melanggar syarat perjanjian konsesi air negeri.

Jika gagal berbuat demikian, kerajaan negeri akan menimbang untuk mengambil tindakan undang-undang

No comments

Powered by Blogger.