Warisan Merdeka - Mewariskan penentangan

Usaha PNB Merdeka Ventures Sdn Bhd untuk membangunkan project mega Warisan Merdeka yang setinggi seratus tingkat itu mendapat tentang yang menyeluruh dari rakyat dan PNB sedang mencari jalan untuk menepis tentangan ini. Semasa saya menulis artikel ini seramai 205000 orang telah menzahirkan penolakkan itu melalui facebook ‘1Malaysians Reject 100 storey mega towers’.

Angka 205000 orang itu hanyalah merupakan angka dikalangan mereka yang melayari facebook yang giat dan pandangan rakyat ini tidak boleh dipandang enteng oleh pihak kerajaan BN yang memerintah sekarang. Jika kerajaan tidak mengambil berat tentang isu ini maka ianya akan menjadi isu yang boleh membawa keruntuhan kepada kerajaan yang ada pada hari ini.

Walaupun pimpinan memberi alasan yang wang yang digunakan untuk membangunkan projek mega itu bukan wang kerajaan, maka rakyat ingin bertanya pula; wang untuk penubuhan PNB itu datangnya dari mana? Sudah tentu wang itu bukan turun menggolek dari kayangan; ianya datang dari wang kerajaan yang kepunyaan rakyat dan ianya diberikan kepada PNB untuk menjayakan bidang ekonomi yang lain. Alasan untuk menjadikan bangunan ini sebagai lambang kejayaan orang Melayu itu menunjukkan yang kita masih berkhayal dengan kosmetik penampilan. Orang Melayu kini mahukan kejayaan bukannya dengan lambang semata-mata.

Sikap menunjuk-nunjuk ini elok dihentikan dan pemimpin kita tidak boleh memandang mereka yang menolak ini semata-mata untuk menolak sahaja. Diantara mereka yang menolak itu adalah orang-orang yang berfikir dan jika pimpinan memandang rendah kepada pandangan mereka maka BN harus bersedia untuk menghadapi risiko untuk ditolak didalam piliharaya yang akan datang.

Rakyat sekarang bukan lagi seperti rakyat dua dekad yang lalu dimana mereka mudah diperkotak-katekkan; mereka mahukan suara mereka didengar dan diambil perhatian. Sudah tamat waktunya dimana segala-gala yang datang dari atas itu disambut baik kerana rakyat sudah begitu curiga dengan apa sahaja yang dilakukan oleh lerajaan kerana pengalaman yang sudah-sudah. Didalam melaksanakan satu-satu projek mega itu selalunya mengendungnya sekali elemen rasuah dan ketirisan dalam jumlah yang terlalu besar.

Sebenarnya inilah salah satu indikasi yang pimpinan sekarang sedang menghadapi ‘crisis of confidence’ dan persepsi ini bukan mudah untuk dihapuskan. Kalau tuduhan saya ini tidak benar masakan BN hampir tersungkur didalam pilihanraya umum yang lalu. Penganalisa-penganalisa politik mempunyai pandangan yang ‘conclusive’ yang jika berlaku ‘swing’ sebanyak 8 peratus sahaja sokongan dari BN kepada barisan pembangkang maka riwayat BN selepas PRU 13 yang akan datang akan tamat secara ‘unceremonious’.

Jika PNB benar-benar ingin memainkan peranan dalam pembangunan negara (nation building) institusi gergasi ini lebih molek jika memberikan tumpuan kepada bidang pendidikkan dan pembangunan insan terutamanya dalam membina kumpulan pekerja mahir yang akan lebih memberikan keuntungan kepada negara dalam jangka masa yang panjang. Untuk menjadikan negara ini sebagai negara maju kita perlukan kumpulan pekerja mahir dan sekali gus boleh menyelesaikan masalah pekerja tidak mahir yang membanjiri negara kita dalam jumlah yang begitu besar.

Dalam tulisan saya beberapa hari yang lalu saya telah menyuarakan perasaan ramai orang yang mengimpikan hidup dalam negara maju yang mempunyai dasar-dasar yang boleh membina kelas menengah yang besar dikalangan rakyat dinegara kita. PNB boleh mengasingkan jumlah dana yang besar dari keuntungan yang diperolehi dari pelaburannya untuk dikembalikan kepada rakyat dengan membangunkan bidang pendidikkan yang ketika ini belum mencukupi untuk menjadikan rakyat negara kita rakyat yang bertaraf dunia.

Blog ini telah menulis beberapa kali untuk memberikan pandangan kepada pihak yang ingin mendengarnya; iaitu kita mesti mengikut dan meneladani contoh-contoh yng baik yang dilakukan oleh pimpinan negara yang sudah maju dan yang mempunyai rakyat yang berpendapatan yang tinggi.

Saya telah menyebut negara-negara Scandinavia yang lebih maju dari negara G8 dalam mana pendapatan rakyatnya adalah 30 peratus lebih tinggi dari negara maju G8 itu. Disana tidak ada menara pencakar langit dan tidak ada apa-apa yang tertinggi, terpanjang dan terbesar dalam dunia. Yang ada hanyalah kerajaan yang membina negaranya mengikut kehendak rakyatnya dan mereka akur kepada undang-undang dan lebih-lebih lagi terhadap etika kepimpinan mereka.

Pemimpin-pemimpin negara ini tidak pun memaparkan wajah-wajah mereka melalui media letronik setaiap hari dan masa kerana mereka tidak memberikan ‘priority’ untuk menonjolkan imej peribadi mereka. Mereka hanya menunjukkan kemampuan mereka untuk membangunkan rakyat dengan fokus.

Tidak ada pun pemimpin dikalangan negara-negara ini yang dikenali oleh masyarakat antarabangsa dan saya ulangi mereka tidak ada ‘first ladies’ yang membelanjakan wang rakyat untuk mengendalikan ‘summit’ dikalangan ‘first-ladies’ kerana itu bukannya ‘priority’ kepada kehendak rakyat jelata dan pentadbiran kerajaan mereka.

Mereka tidak ada memberikan fokus untuk ber ’glamour’ dengan membangunkan pusat pentadbiran yang memakan belanja dari wang rakyat seperti yang kita lakukan disini. Britain merupakan gergasi ekonomi dan ketenteraan dunia tetapi pentadbiran negara maju itu hanya meletakkan pejabat PMnya diDowning Street, London yang terletak dihujung Downing Street, seolah-olah hanya sambungan kepada rumah kedai dijalan itu. Tetapi disitulah letaknya kuasa dunia yang terbesar.

Pejabat PM Britain kekal disitu sejak ratusan tahun yang lalu dan negara itu tetap maju dan pernah menjajah hampir separuh dunia ini suatu ketika dulu dan negara kita merupakan salah satu negara jajahan mereka. Kalau diikutkan kata akal, Britainlah yang sepatutnya membina pentadbiran kerajaan seperti yang ada diPutrajaya itu.

Kita terlalu memberikan tumpuan kepada ‘glamour’ dan masih kekal terkepong dengan ‘mentality’ pemimpin dunia ketiga walaupun pimpinan kita beretorik untuk menjadikan rakyat negara ini sebagai rakyat dunia pertama. Kita terlalu berbangga dengan structure bangunan yang mahal-mahal dan cantik-cantik tetapi kita hilang fokus kepada kehendak harian penduduk yang masih jauh ketinggalan terutamanya bumiputra yang sedang terkial-kial untuk hidup.

Dalam isu membangunan Warisan Merdeka ini kita tidak memberikan pertimbangan keadaan kesesakkan lalu lintas yang sekarang ini menjadi masalah besar kepada penghuni Kuala Lumpur. Kita belum pun lagi menyelesaikan masalah ini dan ditambah pula dengan pembangunan yang akan membuatkan keadaan kesesakkan itu lebih parah lagi.

Dengan pembangunan ini jika dilakukan juga nilai tanah disekitarnya akan naik melambong dan disini kita bertanya lagi, siapakah yang empunya tanah-tanah disekeliling Menara Warisan Merdeka ini? Jika kita ingin lakukan juga hasrat untuk menunjuk-nunjuk ini, tidak boleh kah kita bangunkannya dikawasan-kwasan yang mana tanah disekelilingnya dipunyai oleh kaum bumiputra supaya orang Malayu dan Bumiputra ini boleh menumpang dari pembangunan raksaksa ini?

Jika ianya dibangunkan dikawasan yang tanah dan ‘properties’ disekelilingnya yang dipunyai oleh orang Melayu maka nilai tanah-tanah orang Melayu ini akan naik dan memberikan faedah kepada mereka. Kita sekarang tidak lagi melakukan usaha pembangunan dengan memberikan pertimbangan dari sudut ‘pembangunan social dan economic engineering’ seperti apa yang dilakukan dalam DEB dahulu.

Pendeknya penentangan terhadap pembangunan Warisan Merdeka ini ada ‘basis’nya. Orang ramai bukan hendak menentang semata-mata untuk menentang. Kalau tidak ada arus yang kuat masakan sampah sarap hanyut sampai kemuara.

[Sumber]

No comments

Powered by Blogger.