tajol rosli menangis lagi.......................

Umno Perak hari ini menawarkan kerjasama dengan Pas untuk membentuk kerajaan negeri itu sebagai Menteri Besar kononnya sebagai langkah permulaan ke arah penyatuan kedua-dua parti berkenaan.

Namun saya berpandangan ini adalah suatu bukti nyata, terang lagi bersuluh bahawa cerita dan gimik mantan MB itu yang mengatakan diserata ceruk negeri bahawa akan berubahnya tampuk pemerintahan pada 31 Ogos sebagaimana dicanang adalah rekaan semata-mata.

Kalaulah itu suatu realiti yang telah disebutkan kepada rakyat dan tersiar dimedia, mana mungkin perlu tawarkan diri untuk bergabung dengan parti PAS. Tunggu sahaja tarikh tersebut apalagi hanya sebulan lebih sedikit saja.

Setahu saya usaha yang dilakukan pihak yang tidak bertanggungjawab ini semakin nampak kegagalannya. Dari tawarkan harga serendahnya RM 5 juta, naik sehingga RM 15 juta, naik lagi kepada RM 20 Juta dan paling tinggi RM 30 Juta. Semuanya tawaran jijik dan kotor dan benar-benar rasuah seperti yang dilaporkan oleh Setiasaha BBC yang juga ADUN Canning dan rakan-rakan lain kepada BPR.Kami tidak sambut malah kami semakin hari semakin berpegang kuat kepada amanah meneraju Kerajaan Perak dengan pakatan Rakyat ini.

Tawaran untuk saya cuma dicuba melalui pemandu, kata pemandu saya kepada yang menalifon itu "hubungi YB sendiri la"namun sekali sahaja mereka manalifon dan terhenti disitu dan sampai sekarang saya tidakpun dihubungi oleh mereka, tidak sempat sebut harga cuma main acah-acah saja.

Tajol Rosli Ghazali, berkata tawaran itu bagi menyahut saranan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya Umno dan Pas dibubarkan dengan menubuhkan sebuah parti baru berlandaskan Islam bagi menyatukan orang Melayu dan sebagai tempat berlindung kepada semua pihak, termasuk bukan Islam.
Yang diminta oleh PAS ialah Bubarnya UMNO dan bersama dengan PAS yang telah meletakkan Islam sebagai dasarnya dasarnya. kalaupun PAS dibubarkan sama tentu sekali dasar PAS yang akan diletakkan kembali tidak lain Islam yang kita yakini sekarang. PAS yang baru akan sama dengan PAS yang lama.
Realitinya kenyataan Mursyidul Am adalah supaya semua orang melayu berjuang dengan nama Islam bukan dengan nama Melayu, yang telah diterima oleh rakan dalam PR iaitu DAP. Sudah lama PAS berjuang dengan nama Islam, segala tomahan dan momokan untuk menakutkan PAS kepada orang Cina dan India ternyata gagal setelah 50 tahun. Sebelumnya isue ini memenangkan BN dan mengalahkan kami. Sampai pada satu tahap orang Cina dan India sudah tidak percaya lagi.
Kali ini Nik Aziz ingin menyelamatkan Malaysia dan orang Melayu yang tersasar jauh dari ajaran agamanya. Kalaulah UMNO bubar dan bergabung dengan PAS, PAS itulah yang telah diterima oleh orang Cina dan India dalam PR yang lepas, iaitu yang menggunakan Islam sebagai dasarnya.
Bukan hendak menduga namun sudah kedengaran dari pimpnnan UMNO sendiri, mustahil mereka menerimanya. Saya juga menduga perkara demikian.

Tawaran dari Umno dengan 27 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) serta seorang dari MCA untuk bekerjasama dengan PAS yang mempunyai 6 Adun bagi membentuk kerajaan negeri berlaku seawalnya di malam kejatuhan BN dalan PR ke 12 pada 8 Mac yang lalu.

Kalimat yang sama pada malam tersebut diucapkan lagi oleh Tajol Rosli, hari ini katanya,“Umno Perak sanggup menerima Menteri Besar dari Pas". Beliau juga pada masa itu dan pada hari ini sekali lagi menawarkan kepada PAS jawatan Exco.

InsyaAlah kerajaan Negeri perak Pakatan Rakyat yang ada sekarang akan terus kekal. "Peluru getah "yang cuba dihalakan kepada kami pasti tidak akan menumbangkan kerajaan ini. InsyaAllah.

No comments

Powered by Blogger.